Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار حوزه اندیشه خبرگزاری فارس، چالش و نزاع‌های جدیدی که بین دو تن از نمایندگان جریان روشنفکری دینی، یعنی عبدالکریم سروش و محسن کدیور رخ داد، بیانگر بن‌بست معرفتی‌ای است که روشنفکری دینی به آن رسیده و تبلور و ظهورش در تعارضات و مخالفت‌های اساسی بین نمایندگان آن است. با امیر سیاه‌پوش عضو هیأت علمی دانشگاه معارف اسلامی در این باره گفت‌وگویی داشتیم که در ادامه حاصل را می‌خوانید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

آخوند دیروز، تجدیدنظرطلب امروز

امیر سیاه‌پوش در ابتدا بیان کرد: پایه‌های اصلی تخاصم و تعارض روشنفکری دینی را باید در برخی مشترکات آنان جست‌وجو کرد. اصلا باید دید آنان در مدعای خود تا چه حد صادق هستند و خرافه‌ستیزی صحیح می‌کنند و به دنبال اصل و اساس دین‌اند. امروزه محسن کدیور، به عنوان کسی که روزی در کسوت روحانیت بوده در حال حاضر به نوعی «آخوند بدون لباس» شناخته می‌شود و به برخی بنیان‌های دین‌شناختی با انگیزه جدال با خرافه هجوم می‌برد. عده‌ای هم حرف او را از این جهت که روزی روحانی بوده و به هر حال درس دین خوانده، قبول می‌کنند. 


امیر سیاه‌پوش

عبدالکریم سروش و تقوای علمی!

وی افزود: عبدالکریم سروش هم مدعی این است که در موضوع دین‌شناسی و معنویت دست به خلاقیت زده و نظرات جدیدی را دارد ارائه می‌دهد، اما حقیقت این است که نظراتی که سروش از جانب خود بدیع و نو می‌داند، نظریه‌های سایر فلاسفه‌اند؛ منتها او «اخلاق» پژوهش را رعایت نمی‌کند و بدون آوردن رفرنس و منبع این موضوعات را به نام خود ترویج و بسط می‌دهد. هرچند امثال مرحوم آیت‌الله مصباح که با فلسفه غرب آشنا بودند، این مسأله را گوشزد و بیان کردند. 

پلورالیسم، عامل اصلی انشقاق در روشنفکری دینی

سیاه‌پوش گفت: علت اصلی انشقاق روشنفکری و فاصله‌گیری‌های آن از اصول و ارکان دینی این است که پایه‌های اصلی این جریان بر مدار «تفکر و عقلانیت» پلورالیستی غربی بنا شده است. عقلانیتی که با سستی بنیان‌هایش هیچ «باور» و «حقیقتی» را برای شما باقی نمی‌گذارد که بتوانید با توجه به آن و با تکیه بر آن اعلام موضع کنید و تفاسیرتان را بیان کنید. وقتی شما به نبود حقیقت معتقد باشید، هیچ مبنای مشترکی برای بحث و گفت‌وگو وجود ندارد که بتوان با معیار آن به گفت‌و‌گو بپردازیم. بنابراین پایه‌های معرفتی اخذ شده از غرب توسط طیف روشنفکری به علتی سستی‌ای که دارند هر بحث و مسأله‌یابی را متلاشی می‌کنند، چرا که حقیقت واحد و مشخصی بین آنان نبوده و با نگاه پلورالیستی و نسبی‌انگارانه به مسائل نگاه می‌کنند. 

سرگشتگی سروش در معرفت‌شناسی دینی

او بیان کرد: عبدالکریم سروش و شاگردانش مدعی خرافه‌زدایی از دین هستند. من منکر این نیستم که به شکل تدریجی برخی انگاره‌ها و رفتار‌های اشتباه و انحرافی به دین «وارد» شده‌ است، اما مشکل سروش این است که هیچ بنیان‌شناسی از دین ارائه نمی‌دهد که بگوید عقیده به «الف»، «ب» و «ج» و... اصل و اساس دین است. حال، یک سری زوائد به دین وارد شده که باید آن‌ها را کنار زد. علت‌ هم این است که اگر سروش باورهایی را به شکل مسلّم بپذیرد، برخلاف بنیان‌های معرفت‌شناسی روشنفکری دینی که اخذ شده از غرب است، حرکت کرده. بیان شد که در عقلانیت غربی که اساس روشنفکری است، چیزی متقن و لایتغیر معرفی نمی‌شود. 

دین فرع است و غرب اصل

وی افزود: عبدالکریم سروش و هم‌طیف‌های او، هرگاه تعارضی بین دین و افکار پلورالیستی به وجود آمد، دین را به نفع بنیان‌های معرفتی غربی خود کنار می‌گذارند. دقیق‌تر اگر بخواهم بگویم این دین است که باید با اندیشه‌های غربی کنار بیاید، نه این‌که دین محور قرار بگیرد و اندیشه‌ها خود را با آن منطبق سازند. 

سیاه‌پوش گفت: این نوع نگاه در وادی نظر و کلام کار را به جایی می‌رساند که هر نوع تفسیر و برداشت از دین را مجاز می‌داند؛ یعنی اگر هزار تفسیر از دین ارائه شد، هر هزار برداشت، قابل اهتمام و توجه است، اما وقتی در عمل نگاه می‌کنیم، این افراد اصلا و ابدا به این بنیان خود پایبند نیستند. یعنی در ساحت نظر، کاری نباید داشت که تفسیر از دین تفسیر داعش است یا جمهوری اسلامی. نباید متعرض تفکر ابن‌تیمیه شد، اما آیا این افراد از این موضوع خواهند گذشت و برداشت سلفی را می‌پذیرند؟ اگر بپذیرند که به نفع ارتجاع حکم داده‌اند و اگر هم نپذیرند اصول پلورالیستی خود را کنار گذاشته‌اند. یعنی در معرفت‌شناسی سروش و شاگردانش خرده‌ای بر گروه‌های تکفیری، بهائیت و... نیست، به هرحال باید پلورالیسم را باید رعایت کرد دیگر!

آن سروش دیگر مُرد

وی افزود: تشویش عقیدتی سروش به حدی است که اگر عقاید او را در چند دهه گذشته رصد کنید، شاهد یکسری تجدیدنظرهای «متعددی» خواهید بود که اغلب ۱۸۰ درجه باهم متفاوت‌اند. یک‌بار به ایشان اشکال شد که حرف‌های الآن شما با اظهارات چندسال پیشتان متفاوت است. سروش در پاسخ گفت: «آن سروش مُرد.» تجدید نظر امر مطلوبی است، اما وقتی انسان مبنای معرفتی مشخصی نداشته باشد و دائم در حال تغییر عقاید بنیادین باشد، تجدیدنظرطلبی تبدیل به تشویش و اضطراب می‌شود. 

تضاد در گفتار و عمل

سیاه‌پوش در انتها بیان کرد: سروشی که شعار هم‌اندیشی سر می‌دهد و می‌گوید اختلاف نظر و عقیده نباید مانع گفت‌وگو و بیان آراء بشود، در مقام عمل نسبت به مخالفان خود انواع فحاشی‌ها و گستاخی‌ها را روا می‌دارد. این تضاد عمل و سخن، احتمال دارد که از تکبّر و منیّت سروش برخاسته که بعید به نظر نمی‌آید؛ چرا که به گفته بسیاری، سروش هیچ‌کس را در شأنیت مناظره و بحث با خود نمی‌بیند. مدتی تنها کسی که برای مناظره قبول داشت مرحوم آیت‌الله مصباح یزدی بود که بعدها ایشان را هم دون شأن خود دانست. سروش حقیقتاً نسبت به فقها و بزرگان ما بالاخص آنانی که تعلق خاطری نسبت به انقلاب دارند، حقد و کینه عجیبی دارد و برای همین هم فقه و ولایت‌ فقیه را همواره به ورطه نقد و تضعیف می‌کشاند. 

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: روشنفکران روشنفکری دینی عبدالکریم سروش امیر سیاه پوش محسن کدیور عبدالکریم سروش روشنفکری دینی سیاه پوش

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۷۷۰۶۲۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اتفاقی که بعد از نوشیدن هر روز چای در بدن می‌افتد

آفتاب‌‌نیوز :

اگر الان دارید یک جرعه چای می‌نوشید و این مطلب را می‌خوانید، دارید تقریبا از تمام اندام‌های بدنتان حمایت می‌کنید. چای شیرین‌نشده، سرشار از آنتی‌اکسیدان است که از بیماری‌های مزمن جلوگیری می‌کند و به ترمیم سلول‌های بدن کمک می‌کند. آنتونی کائوری جراح ارتوپد در اهایو می‌گوید: «چای از گیاه Camellia sinensis به دست می‌آید که حاوی آنتی اکسیدان‌هایی به نام کاتچین است. این مواد رادیکال‌های آزاد را در بدن از بین می‌برند و التهاب را کم می‌کنند.» پس وقتش است که از خواص شگفت انگیز چای مطلع شویم

خطر سرطان کم می‌شود

آنتی‌اکسیدان‌ها و ترکیباتی که در چای وجود دارد با کم‌تر شدن خطر سرطان‌ها مرتبط دانسته شده است. اوما نیدو، مدیر گروه روانپزشکی تغذیه و سبک زندگی در بیمارستان ماساچوست و استاد دانشگاه هاروارد می‌گوید: «تأثیرات مفید چای بر کم شدن خطر سرطان‌هایی مثل پوست، پروستات، روده و سینه مشاهده شده است و انواع مختلف چای بر گونه‌های مختلف سرطان تأثیر دارند. 

پوستتان سالم‌تر خواهد بود

نوشیدن چای سیاه به صورت مرتب می‌تواند خطر سرطان پوست را کم کند. اما جالب است که روشی که آن را آماده می‌کنید، تفاوت‌هایی در میزان این تأثیر به وجود می‌آورد. دکتر نیدو می‌گوید: «چای سیاه داغ برای پیشگیری از کارسینوم سلول سنگفرشی مفید است. چای گرم مفیدتر از چای سرد است و البته زمان دم کشیدنش هم مهم است.

خطر دیابت را کم می‌کند

نوشیدن هر روزه چای سیاه می‌تواند خطر دیابت نوع ۲ را با کمک به کنترل قند خون بعد از خوردن غذا کم کند. بر اساس مطالعه‌ای که در مجله تغذیه بالینی آسیا و اقیانوسیه منتشر شده است، چای سیاه می‌تواند قند خون را به خصوص بعد از خوردن غذا‌های حاوی ساکارز پایین بیاورد. 

دندان‌ها را قوی‌تر می‌کند

وقتی چای می‌نوشید، ممکن است دندان‌هایتان کمی زرد شود، اما ارزشش را دارد. بر اساس مطالعاتی که در مجله آسیب‌شناسی دهان و فک و صورت منتشر شده است، چای سبز تأثیرات آنتی باکتریال دارد که می‌تواند باعث کاهش تشکیل حفره باکتریایی در دهان شما شود. نوشیدن هر روزه چای سبز می‌تواند از تشکیل این حفره‌ها جلوگیری کند.

قلبتان از شما تشکر می‌کند

خواص ضد التهابی چای می‌تواند رگ‌های خونی را پاک کند تا فشار کم‌تری به قلب وارد شود. دکتر کائوری می‌گوید کاتچین التهاب را کاهش می‌دهد و در نتیجه تشکیل پلاک در شریان‌های حیاتی را مهار می‌کند. او نوشیدن ۳ فنجان چای سیاه در روز را برای فوایدش برای قلب توصیه می‌کند.

خطر آلزایمر کاهش پیدا می‌کند

این که برای شما یا عزیزانتان تشخیص آلزایمر داده شود، ناراحت‌کننده است، اما مهم است که نشانه‌های اولیه آن را بشناسید و هر کاری که می‌توانید بکنید تا از آن جلوگیری کنید. دکتر نیدو می‌گوید: «چای سبز می‌تواند مقاومت شما را در برابر استرس و آلزایمر بیشتر کند.»

خوابتان بهتر می‌شود

اگر تمام شب از این پهلو به آن پهلو می‌شوید و خوابتان نمی‌برد، قبل از خواب یک فنجان چای بنوشید. بر اساس مطالعه منتشرشده در مجله تحقیقات یکپارچه پزشکی، نوشیدن چای می‌تواند به بهتر شدن خواب و کیفیت زندگی در موارد بی‌خوابی خفیف تا متوسط کمک کند.

تمرکزتان بهتر می‌شود

کافئین موجود در چای هشیاری و تمرکزتان را بهتر می‌کند. دکتر نیدو می‌گوید تیانین یک آمینواسید است که تقریبا فقط در چای وجود دارد و برای هشیاری خوب است. چای همچنین تمرکز شما را با آرام کردن مغز بیشتر می‌کند. 

سوخت‌وساز را سریع‌تر می‌کند

دکتر کائوری توضیح می‌دهد کافئین چای به بهتر شدن دقت ذهنی کمک می‌کند، همانطور که سوخت‌وساز و چربی‌سوزی را بیشتر می‌کند. فقط مطمئن شوید زیاده‌روی نمی‌کنید! هر فنجان چای سبز حاوی ۴۰ میلی‌گرم کافئین است. دکتر کائوری پیشنهاد می‌کند کافئین مصرفی روزانه بیشتر از ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلی‌گرم نباشد.

احتمالا بدنتان آهن جذب نمی‌کند

کاتچین موجود در چای می‌تواند توانایی جذب آهن در بدن را تغییر دهد. این به این معنی است که حتی اگر غذا‌هایی را که به انداز کافی آهن دارند، بخورید، فوایدش نصیبتان نمی‌شود و دچار کم‌خونی می‌شوید. دکتر کائوری توصیه می‌کند افراد سالم چنین تأثیری نمی‌گیرند، اما کسانی که کم‌خونی و کمبود آهن دارند، باید از خوردن زیاد چای خودداری کنند. این مورد شامل کودکان، زنان باردار و کسانی با سابقه بیماری کلیه هم می‌شود.

داروهایتان اثر نخواهد کرد

فواید چای نامحدود به نظر می‌رسد، اما قبل از این که هر روز چای بخورید، با پزشکتان مشورت کنید. دکتر کائوری هشدار می‌دهد کاتچین موجود در چای می‌تواند با بعضی از دارو‌های فشار خون و قلب تداخل داشته باشد؛ بنابراین مهم است که با پزشکتان مشورت کنید.

دیگر خبرها

  • اتفاقی که بعد از نوشیدن هر روز چای در بدن می‌افتد
  • تشییع و خاکسپاری پیکر مادر شهیدان والامقام دزفولی در اندیمشک
  • مامور سپاهان برای از کار انداختن سروش (عکس)
  • متولدین این ماه‌ها از بقیه بااستعدادترند!
  • آسمانی شدن مادر شهیدان دزفولی در اندیمشک
  • ریاض و جاکارتا از اتحادیه اروپا می‌خواهند دارایی‌های روسیه را مصادره نکند
  • اندونزی و عربستان سعودی با مصادره دارایی‌های روسیه مخالفت کردند
  • هفت محبوب پرسپولیس در باشگاه صدتایی‌ها
  • آنالیز فنی: پرس شدید علیه فشردگی مورایس!
  • نگاهی به بی‌بدن|متهمان ردیف اول قتل که قاتل نیستند!